Впровадження системи НАССР. Контроль за якістю продуктів харчування

dreamstime_15672148

З вересня 2018 року в Україні на підприємствах, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження впроваджується система HACCP.
Основною метою її впровадження є забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу». Так, впровадження системи НАССР на елеваторах гарантуватиме безпечність українського зерна під час зберігання та транспортування, а також підвищить економічний інтерес до українського зерна на міжнародній арені.
В зв’язку з цим Українська зернова асоціація вже розпочала серію безкоштовних навчальних семінарів для представників елеваторів щодо впровадження системи HACCP. Такі навчання відбудуться у 10-ти містах України: Києві, Вінниці, Полтаві, Кропивницькому, Тернополі. Дніпрі, Миколаєві, Харкові, Херсоні та Одесі.
Довідка:
20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого, вимоги по впровадженню системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів, що вступає в дію з січня 2020 року.
HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points – Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

За матеріалами Держпродспоживслужби