З 1 липня 2017 року держава не контролюватиме формування цін на ряд таких продуктів як хліб, макарони і крупи, різні види м’яса, молочні продукти, масло, олію та яйця.
Постанова №394 Кабміну від 7 червня 2017 року скасовує державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг. У коментарі до постанови йдеться, що головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.
Нагадаймо, що пілотний проект, у рамках якого тимчасово зняли державний контроль щодо ціноутворення, тривав з 1 жовтня 2016 року по 1 січня 2017-го.
Тоді за експериментальні 3 місяці найбільше здорожчали молочні продукти та курячі яйця. Таке підвищення цін Мінеконорозвитку пояснило зростанням сезонним фактором та тенденціями світового ринку.
Наразі ж ціни на «молочку» трохи сповільнили темп, хоч і продовжують підвищуватися. Проте стрімко почало дорожчати м’ясо. З початку року воно підвищилося в ціні на 15-18%.
Нині кілограм свинини коштує, за даними Держстату, майже 90 гривень. В кінці 2016 року свинина коштувала в середньому 72,7 грн/кг.
Щодо яловичини, то за кілограм яловичини доведеться викласти майже 100 гривень (99,83 – точні дані Держстату). П’ять місяців тому, на початку року, яловичину можна було купити за 86,7 грн/кілограм.
Постанова Кабміну, що скасовує держрегулювання, набирає чинності 1 липня 2017 року. А поки згідно ЗУ «Про ціни на ціноутворення», граничні торговельні націнки виробника на деякі продукти не мають перевищувати 15%. Чи зміняться кардинально ціни на продукти тільки через «відпускання» цін – покаже час.
ЕнергоЛайф.інфо